Het volhouden in een stressvolle werkomgeving kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om beter met de stress om te gaan en je welzijn te behouden. Gezien het aantal vragen dat ik over stress gerelateerde zaken krijg, vond ik het zeker de moeite er een bijdrage aan te wijden. Hier zijn enkele tips om je te helpen volhouden in een stresserende werkomgeving:
1. Stel Grenzen en Prioriteiten
Beheer je tijd effectief door taken te prioriteren en duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je tijd neemt voor jezelf buiten werktijd, om je te ontspannen en op te laden.
Leer nee te zeggen tegen extra taken of projecten als je al overbelast bent. (je kan in vorige bijdragen lezen hoe je dat kan aanpakken) Dit voorkomt dat je overwerkt raakt en helpt je om je op de belangrijkste taken te concentreren.
2. Ontwikkel Gezonde Coping Mechanismen
-Ademhalingsoefeningen, meditatie, en mindfulness kunnen helpen om je stressniveaus te verlagen en je te kalmeren in stressvolle situaties. Deze technieken helpen je om in het moment te blijven en je gedachten te kalmeren. Het lijkt new-age nonsens, maar er behoorlijk wat wetenschappelijk studiemateriaal om dit te ondersteunen.
Regelmatige lichaamsbeweging is eveneens een bewezen manier om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Zelfs korte wandelingen of lichte oefeningen gedurende de dag kunnen helpen om spanning te verminderen.
3. Zoek Ondersteuning binnen een stressvolle werkomgeving
Praat met collega’s, vrienden, of familieleden over wat je doormaakt. Het delen van je ervaringen kan verlichting brengen en soms zelfs praktische oplossingen opleveren. Praat erover met je leidinggevende zij/hij kan je immers enkel helpen indien hij weet heeft van een probleem. Wat jij ervaart als een stressvolle werkomgeving wordt door anderen misschien helemaal anders ervaren. Praten helpt steeds.
Zoek professionele hulp als de stress aanhoudt of je welzijn negatief beïnvloedt. Een counselor of coach kan je helpen om stressmanagementstrategieën te ontwikkelen die specifiek zijn afgestemd op jouw situatie. De meeste organisaties hebben een burn-out coach, een arbeidsgeneesheer, vertrouwenspersoon of andere mogelijkheden waar je – desgewenst anoniem – terecht kan voor hulp.
4. Creëer een Positieve Werkruimte
Personaliseer je werkruimte om een omgeving te creëren die je energie geeft en je helpt ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld met persoonlijke foto’s, planten, of inspirerende citaten. Bekijk wat mogelijk is in jouw situatie. Dit gaat natuurlijk makkelijker indien je een bureel alleen hebt dan wanneer je een lokaal moet delen met collega’s
Houd je werkplek georganiseerd en schoon, omdat een rommelige omgeving je stressniveau kan verhogen. Een georganiseerde ruimte dus kan je helpen om je meer in controle te voelen. Probeer het eens, je zal snel merken dat het een groot verschil maakt.
5. Neem Regelmatige Pauzes
Neem korte, regelmatige pauzes gedurende de werkdag, gewoon om even los te komen van je taken. Dit kan helpen om mentale vermoeidheid te verminderen en vervolgens je concentratie te verbeteren.
Gebruik dus je lunchpauze effectief door de werkplek te verlaten, een korte wandeling te maken, of even te ontspannen met een boek of muziek. Dit geeft je een echte break en helpt je om op te laden.
6. Focus op Wat Je Kunt Controleren binnen een stressvolle werkomgeving
Identificeer de aspecten van je werk die je kunt controleren en focus vervolgens je energie daarop. Het helpt je om te accepteren dat je niet alles onder controle hebt en je niet druk te maken over dingen die buiten jouw macht liggen.
Verdeel grote taken in kleinere, beheersbare stappen om zo te voorkomen dat je overweldigd raakt. Door kleine successen te behalen, kun je dus je motivatie en zelfvertrouwen verhogen.
7. Werk aan Een Gezonde Werk-Leven Balans
Het is niet omdat dit een dooddoener is dat hij minder waar is. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding, en lichaamsbeweging. Een gezonde levensstijl kan je veerkracht verhogen en je beter bestand maken tegen stress.
Plan tijd voor ontspanning en plezier in je dagelijks leven, zodat je momenten hebt om naar uit te kijken en niet alleen met werk bezig bent. Koester je gezin, familie, vrienden… zij zijn het echte leven. Dat beseffen kan je helpen de problemen van een stressvolle werkomgeving te relativeren.
8. Gebruik Technieken voor Stressbeheersing op de Werkplek
Time management technieken, zoals bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek (werken in blokken van 25 minuten met korte pauzes) of via batch processing (taak per taak, alle onderbrekingen voorkomen), kunnen helpen om je focus te behouden en stress te verminderen.
Ontwikkel assertieve communicatievaardigheden om je behoeften en grenzen duidelijk te maken aan collega’s en leidinggevenden zonder conflict of confrontatie. (zie vorige bijdragen over assertiviteit en nee zeggen tegen je baas)
9. Herken de Signalen van Burnout in een stressvolle werkomgeving
Wees alert op tekenen van burnout, zoals emotionele uitputting, verminderde prestaties, en cynisme. Vroege herkenning kan je helpen om op tijd actie te ondernemen en erger te voorkomen.
Neem actie als je de eerste signalen van burnout herkent, zoals het verminderen van je werklast of het nemen van een pauze. Het is belangrijk om je welzijn voorop te stellen. Spreek er over met je leidinggevende, maak het probleem kenbaar, anders zal er weinig veranderen.
10. Zoek Manieren om je Werk Zinvol te Maken
Focus op de positieve aspecten van je werk en probeer betekenis te vinden in wat je doet. Dit kan je helpen om jezelf te motiveren, zelfs als de omgeving uitdagend is. Je hebt misschien relatief weinig controle over een stressvolle werkomgeving, maar er zijn zeker zaken waarover je wel controle kan verwerven.
Probeer nieuwe uitdagingen aan te gaan of vaardigheden te ontwikkelen die je werk interessanter en bevredigender kunnen maken.
Door deze strategieën toe te passen, kun je beter omgaan met de stress in een stressvolle werkomgeving en je veerkracht verhogen, zodat je positief kunt blijven, zelfs in moeilijke tijden. Zoek dus steeds naar oplossingen, maak de zaken bespreekbaar zodat er iets aangedaan kan worden verlies nooit uit het oog wat echt belangrijk is.