empowerment

Wat betekend ‘empowerment’ en waar is het goed voor?

Empowerment is een term die verwijst naar het proces van het versterken van individuen of groepen zodat ze meer controle hebben over hun eigen leven, beslissingen kunnen nemen. Op die manier kunnen ze hun eigen potentieel volledig kunnen benutten. Het gaat om het bieden van de tools, middelen, kennis, vertrouwen en ondersteuning die mensen nodig hebben om actief deel te nemen aan de besluitvorming en invloed uit te oefenen op hun omgeving. Dit zowel persoonlijk als professioneel.

In een moderne management benadering (zie LEAN) worden beslissingen op het laagst mogelijke niveau gebracht. Wel zijn hiervoor informatie en kennis onmisbare extra’s om er een succes van te kunnen maken.

Wat betekent empowerment?

  1. Individuele empowerment: Dit betekent dat een persoon de vaardigheden, kennis en zelfvertrouwen ontwikkelt om autonoom beslissingen te nemen. Op die manier kunnen ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties. Het kan gaan om persoonlijke groei, het opbouwen van zelfvertrouwen, of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.
  2. Collectieve empowerment: Dit verwijst naar groepen of gemeenschappen die samenwerken om sociale, politieke of economische macht te verkrijgen en hun situatie te verbeteren. Dit type empowerment is vaak gericht op het aanpakken van ongelijkheid en onrechtvaardigheid, en op het verkrijgen van gelijke rechten en kansen.
  3. Organisatorische empowerment: Binnen organisaties betekent empowerment vaak het decentraliseren van macht en het delegeren van beslissingsbevoegdheid aan medewerkers. Dit kan inhouden dat medewerkers meer autonomie krijgen in hun werk, worden aangemoedigd om ideeën te delen en betrokken te zijn bij de besluitvorming.

Waar is het goed voor?

  1. Verhoogde motivatie en tevredenheid: Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze invloed hebben op hun eigen situatie en de vrijheid hebben om beslissingen te nemen, zijn ze vaak meer gemotiveerd en tevredener. Dit geldt zowel voor de werkplek als voor persoonlijke situaties. Wat zou het zijn indien alles voor u beslist werd? Wat zou dat doen met uw motivatie?
  2. Betere prestaties: Geëmpowerde individuen en teams zijn vaak productiever en presteren beter, omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun taken en gemotiveerd zijn om doelen te bereiken. Ze hebben ook de neiging om meer innovatieve oplossingen te bedenken omdat ze meer autonomie hebben om te experimenteren en te leren.
  3. Ontwikkeling van vaardigheden: Empowerment bevordert de persoonlijke en professionele groei door mensen aan te moedigen om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan leiden tot een meer competente en flexibele werkomgeving.
  4. Versterking van gemeenschappen en organisaties: Wanneer groepen en organisaties empowerment bevorderen, kunnen ze meer veerkrachtig en adaptief worden. Empowerment helpt gemeenschappen om samen te werken. Ze kunnen zo hun collectieve doelen te bereiken en zich aan passen aan veranderende omstandigheden.
  5. Verhoging van het welzijn en de mentale gezondheid: Empowerment kan bijdragen aan een gevoel van controle en zelfwaarde, wat belangrijk is voor het algehele welzijn en de mentale gezondheid. Mensen die het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun leven, ervaren minder stress en angst.
  6. Stimulering van gelijkheid en rechtvaardigheid: Door individuen en groepen te versterken, draagt empowerment bij aan het verminderen van ongelijkheid en het bevorderen van rechtvaardigheid. Het stelt gemarginaliseerde groepen in staat om voor hun rechten op te komen en actief deel te nemen aan maatschappelijke processen.

Waarom zou u eraan mee doen?

Kortom, empowerment is een krachtig concept dat individuen en groepen in staat stelt om actief hun eigen lot te bepalen en bij te dragen aan een meer inclusieve, rechtvaardige en productieve samenleving. Tal van organisaties gebruiken het om medewerkers betrokken en gemotiveerd te houden. Ze behalen er tevens betere resultaten door. Ook de klantentevredenheid stijgt steevast.

Dus ook voor u. Overweeg het eens. Waar zou u beslissingen naar een lager niveau kunnen brengen? Welke info moet u daarvoor aanbieden? Is er bijkomende opleiding nodig? Het loont alvast de moeite. Empowerment voorkomt stress, uitval, weglopen naar andere plaatsen. Meer autonomie geven aan mensen is een van de belangrijkste pijlers van een gemotiveerd en betrokken team.

Onderzoek eens waar u hier meer in kan doen. Elke organisatie kan beter presteren. Organisaties die van empowerment een speerpunt maken, herdoen deze oefening minstens een maal per jaar. En steeds opnieuw vinden ze punten waarop ze vooruitgang kunnen boeken. En uw organisatie? Geeft u mensen autonomie en vertrouwen? Helpt u hen groeien? Of lopen mensen weg? Vallen ze vervolgens uit? Zijn ze ontevreden?

Gerelateerde berichten

Ontdek meer van Peter Stinckens

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder